Sve više se priča o uticaju genetski modifikovane (GMO) hrane po zdravlje.
GMO predstavlja genetski modifikovane oragnizme, koji imaju transplantovane gene iz drugih organizama.
GMO predstavlja genetski modifikovane oragnizme, koji imaju transplantovane gene iz drugih organizama.
Kada je riječ o štetnom uticaju na zdravlje, dokazano samo da GMO hrana može da izazove alergijske reakcije. je
Zbog toga, obratite pažnju na tri stvari.
1. Oznaka na deklaraciji
Organski proizvodi su naznačeni. Potražite proizvode sa oznakom 100% organsko.
Obratite pažnju na deklaraciji ne kojima piše GMO-free. Ovi proizvodi mogu da sadrže GMO, ali ne više od 0.9 %.
Obratite pažnju na deklaraciji ne kojima piše GMO-free. Ovi proizvodi mogu da sadrže GMO, ali ne više od 0.9 %.
2. Obratite pažnju na izgled proizvoda
GMO hrana izgleda savršeno. Pravilnog je oblika, a rok trajanja je značajno duži. Na primjer, gen bacila Bacillus thuringiensis koji se dodaje GMO hrani proizvodi toksin koji odbija štetočine.
3. U ovim namirnicama dominira
Vjeruje se da je 78% soje, 33 % kukuruza, 64 % pamuka i 24 % uljane repice genetski modfikovano. Pored njih, neki proizvođači dodaju gene i u mesne prerađevine, polu-spremljena i gotova jela, slatke napitke, sirupe…
Izvor: novonovo.novi.ba
Nema komentara:
Objavi komentar