nedjelja, 30. srpnja 2017.

OBRATITE PAŽNJU: Evo šta DUGO SJEDENJE radi vašoj kičmi i kukovima! Šokirat ćete se…




Niste ni svjesni štete koju sebi pravite dugim sjedenjem…



Ako se bavite kancelarijskim ili sličnim poslom u kojem većinu vremena provedete sjedeći na stolici,možda ste primjetili bol u ovom dijelu tijela ili čak i promjenu oblika vaše zadnjice.
Naime, tokom dugotrajnog sjedenja, mišići zadnjice su u potpunosti neaktivni zbog čega mogu da počnu gubiti svoj oblik i elastičnost.
S obzirom na to da zadnjica utiče na pokretljivost kukova, rotaciju i stabilnost karlice, ono što je loše za vašu zadnjicu, negativno utiče i na ostatak vašeg tijela…



Neaktivna zadnjica steže bočnoslabinski mišić, krivi kičmu, mijenja položaj tijela i uzrokuje neugodan bol u leđima.
Negativne posljedice se neće odmah vidjeti, ali nakon pet godina sjedenja za stolom, velike su šanse da će se moći primjetiti. To se posebno događa kod ljudi koji ne ustaju od stola duže vrijeme, a na stolici sjede u nepravilnom položaju.
Dugotrajno sjedenje u iskrivljenom položaju može da dovede do mišićne atrofije, odnosno slabljenja mišića, a zbog toga se može promijeniti i oblik ovog dijela tijela.
Privatni trener Adam Galo je rekao kako mu mnogi klijenti dolaze upravo zato što žele da ponište posljedice dugotrajnog, nepravilnog sjedenja.
“Mnogi u srednjim dvadesetim godinama više posvećuju pažnju svojoj karijeri nego vježbanju. Jednog dana stanu pred ogledalo, pogledaju se i shvate da su im se mišići i koža zadnjice opustili i da trebaju nešto da preduzmu”, kaže Galo.
Izvor: megagiga.info

Nema komentara:

Objavi komentar